Veckans Huvudrubriker
Vecka 7 - 2019

- Vatten- och vindkraft sänktes av torkan -

- Unik utbilding ska väcka intresset för kärnkraft -

- Mer el och biobränsle krävs för nollutsläpp -

- Solenergin på uppgång i Spanien -

- Svensk elproduktion satsar på vindkraft -Nedanstående notiser i helhet finner ni på miljoposten.se och vår Facebook sida

Notiser Vecka 7, 2019


1. Vatten- och vindkraft sänktes av torkan

Sommartorkan medförde mindre elproduktion både från älvarna och vinden jämfört med 2017. Men kärnkraften gick stabilt och totalt sett nettoexporterade Sverige elva procent av den inhemska produktionen under året, enligt Energimyndighetens årsstatistik.
Läs Mer.

 

 

2. Nytt rekord i matavfallsinsamling – men mycket ätbar mat slängs i onödan

Mer matavfall samlas in i Nacka - men mycket hamnar fel Under 2018 ökade utsorteringen av matavfall i Nacka från 25 till 28,6 procent. Det vill säga över 400 ton mer insamlat matavfall som gick till biogas och biogödsel. Det nationella målet är att 50 procent av matavfallet ska samlas in år 2020.
Läs Mer.

 

 

3. Unik utbilding ska väcka intresset för kärnkraft

Till hösten startar Uppsala universitet en kurs för studenter tänkta att jobba på landets kärnkraftverk. Tre år efter att kärnkraftsutbildningen lagts ned på grund av vikande intresse görs nu ett nytt försök.
Läs Mer.

 

 

4. Ny ägare till biogasen på plats

Under 2017 påbörjades arbetet med att hitta en ny form för vår biogasverksamhet inom Jönköping Energi. Den 1 februari går det arbetet in i nästa fas när försäljning av biogasverksamheten är klar. Köpare är det schweiziska bolaget Hitachi Zosen Innova som är en del av den globala Hitachi-koncernen.
Läs Mer.

 

 

5. Fler gifttunnor hittade i Vinterviken

Ytterligare gifttunnor har hittats på Vintervikens botten. Med robotkamera och ekolod har viken skannats efter skrot och gift. Nu ska prover tas för att utreda hur mycket gift som finns i vattnet.
Läs Mer.

 

 

6. Biogas rustar bilparken för tuffare miljökrav

Det är ingen nyhet att transportbranschen är under förändring och att miljökraven stiger. För verksamheter med stora bilparker kan det därför bli en dyr nota om man inte följer med i utvecklingen och investerar rätt och i tid. Morten Iversen, Nordic Sustainability Manager hos IVECO, anser att ett stort steg i rätt riktning är att öka medvetenheten omkring de fördelar en miljövänlig bil innebär för verksamhetens totalekonomi och miljömässiga avtryck.
Läs Mer.

 

 

7. Mer el och biobränsle krävs för nollutsläpp

Det behövs 29 procent mer el och 86 procent mer bioenergi om det svenska näringslivets planer för nollutsläpp ska bli verklighet år 2045. Det har teknikkonsulten Sweco kommit fram till. Under 2018 presenterade flera branscher färdplaner för hur de kan bli fossilfria. I princip alla branscher pekade ut elektrifiering och övergång till biobränslen som möjliga lösningar.
Läs Mer.

 

 

8. Upphandlingskrav ska bidra till mindre avfall inom byggsektorn

Varje år står byggsektorn för ungefär en tredjedel av hela Sveriges avfall. Under 2019 leder Göteborgs Stad ett projekt för att på sikt minska avfallsmängden. Projektet fokuserar på hur offentliga aktörer kan formulera sina upphandlingskrav så att de påskyndar byggsektorns omställning mot mer hållbara bygg- och rivningsprocesser.
Läs Mer.

 

 

9. Solenergin på uppgång i Spanien

Under 2018 installerades 94 procent mer solpaneler för elproduktion jämfört med 2017, enligt Spaniens fotovoltaiska union UNEF.
Läs Mer.

 

 

10. Svensk elproduktion satsar på vindkraft

En fördubblad vindkraftsproduktion fram till 2022. Och om det fortsätter i den takten kommer vinden stå för närmare hälften av svensk elproduktion 2040, enligt branschens nya prognos.
– Det är en kraftig tillväxt, säger Charlotte Unger Larson, vd för Svensk Vindenergi.
Läs Mer.


Om du inte längre vill ha Miljöpostens Veckobrev. Avbeställ det Här

Miljöposten / Radio City360 Media © 2012