Veckans Huvudrubriker
Vecka 14 - 2019

- Uppvärmningsbranschen kaxigast i omställningen till fossilfrihet -

- Minskad vägtransport ska ro i land klimatmål -

- Malung-Sälen ratar privata företag, börjar köra sopor i egen regi -

- Örebro kommun tecknar nytt avtal för biogas -

- Kapacitetsbrist: en risk för både miljö och samhälle -Nedanstående notiser i helhet finner ni på miljoposten.se och vår Facebook sida

Notiser Vecka 14, 2019


1. Uppvärmningsbranschen kaxigast i omställningen till fossilfrihet

Fyra nya branscher har tagit fram färdplaner för hur de ska bli fossilfria. Mest ambitiös är uppvärmningsbranschen, som siktar på att vara klimatpositiv 2045. Sedan tidigare har nio branscher tagit fram färdplaner för hur de ska bli klimatneutrala 2045 inom regeringens initiativ Fossilfritt Sverige. Nu har fyra ytterligare branscher följt i deras spår.
Läs Mer.

 

 

2. Minskad vägtransport ska ro i land klimatmål

Fasa ut fossila bränslen, tillverka fler elbilar och förmå fler att ta tåget. Det är några av de förändringar som beslutsfattare måste göra för att minska utsläppen från vägtransporterna, skriver European Academies Science Advisory Council, EASAC.
Läs Mer.

 

3. Drönare i renskötseln bra för natur och miljö

Bra för miljön, minskat markslitage och ökad säkerhet. Det är en del av fördelarna som Udtja sameby kan hitta i försöken att använda drönare i renskötsel. Sedan årsskiftet har Udtja sameby med drönare i renskötseln. De används bland annat när man ska driva renar.
Läs Mer.

 

 

4. Malung-Sälen ratar privata företag – börjar köra sopor i egen regi

Malung-Sälens kommun sparkar nu ut de privata företag som hämtar hushållssoporna och har beslutat att istället frakta alla sådana sopor i egen regi. Kommunen hävdar att det blir både bättre service och billigare om kommunen själv sköter hushållsavfallet.
Läs Mer.

 

 

5. Örebro kommun tecknar nytt avtal för biogas

Örebro kommun har tecknat avtal med Biogasbolaget i Mellansverige AB. Det innebär att örebroarnas matavfall och avlopp håller bussarna i Örebro rullande och bidrar till en renare stadsluft.
Läs Mer.

 

 

6. ”Vi kräver rättvisare regler för nya gasbilar”

Efter en trög avslutning på 2018 hoppas gasbranschen på ett lyft för gasbilar i år.
– Det har i praktiken varit stopp för att beställa nya gasbilar eftersom de nya körcykelproven i EU tagit så lång tid. Men nu lossnar det, säger Maria Malmkvist, vd för Energigas.
Läs Mer.

 

 

7. Gotlandsbuss tror inte biogasen räcker

Gotlandsbuss anser att det finns stora brister i kollektivtrafikupphandlingen och kräver att regionen gör om den. Det behövs minst tio gånger så mycket biogas för att tanka 50 bussar, är en invändning.
Läs Mer.

 

 

8. Kapacitetsbrist – en risk för både miljö och samhälle

Energiområdet genomgår stora förändringar just nu. Vår strävan efter att leva miljösmart samtidigt som allt fler vill bo i storstadsregionerna pressar elnäten till bristningsgränsen. Resultatet blir kapacitetsbrist i våra storstäder. Något som riskerar att bromsa omställningen till ett fossilfritt samhälle.
Läs Mer.

 

 

9. Jätteprojekt för förnybar energi på Frölunda Torg

Skandia Fastigheters satsningar på förnybar energi växlas upp än en gång. Efter bland annat installationen av Sveriges då största takmonterade solcellsanläggning, på köpcentrumet Väla i Helsingborg, har turen nu kommit till Frölunda Torg i Göteborg.
Läs Mer.

 

 

10. Skellefteå Kraft bygger datacenter – drivs med bara förnybar energi

Behovet av datalagring ökar kraftigt i världen och nu ger sig svenska elbolag in på marknaden. Skellefteå Kraft berättar i dag att de ska bygga en av Sveriges största datacenterparker i Finnfors utanför Skellefteå.
Läs Mer.


Om du inte längre vill ha Miljöpostens Veckobrev. Avbeställ det Här

Miljöposten / Radio City360 Media © 2012